samenwonen

Het is dan eindelijk zo ver: jij en je partner gaan de stap wagen en samen onder één dak wonen. Misschien treedt de gelukkige wel bij je in, mocht je reeds in het bezit zijn van een huis of appartement. Of jullie pakken het veel groter aan en hebben samen een huis gekocht of gaan een huis huren. Een hele spannende tijd voor jullie en de omgeving! Aan welke aspecten kun je denken zodat het samenwonen tot een succes gemaakt zal worden?

Er wordt niet voor niets gezegd: je leert iemand pas kennen zodra je met degene op vakantie gaat óf wanneer je gaat samenwonen. Vooral het laatste is interessant en relevant, maar daarbij kun je een extra vakantie altijd nog overwegen.

Jij en je partner kennen elkaar vast al jarenlang en door en door. Je weet al heel veel van elkaar, maar pas als je samen onder één dak woont, ga je elkaars dagelijkse ergernissen of een vervelende tik ontdekken of worden juist mooie kanten van elkaar extra benadrukt.

Verdeel de taken onderling

Iedereen heeft sterke en minder sterke kanten. Is jouw vriend bijvoorbeeld heel goed in koken en vindt hij het ook nog eens leuk? Laat dat dan maar aan hem over. Dan kun jij je weer focussen op taken die jij niet erg vindt om te doen, bijvoorbeeld de boodschappen in huis halen.

Een gezamenlijke rekening openen

Wanneer je gaat samenwonen, is het meer dan logisch dat je samen de lasten draagt. Het financiële plaatje dient te kloppen en beide partijen moeten hiervan goed op de hoogte zijn van elkaars inkomen en van de uitgaven. Het is daarom makkelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Je houdt makkelijker overzicht bij alle uitgaven die er zijn. Als jullie bij dezelfde bank zitten, dan gaat dit al heel eenvoudig. Het is ook mogelijk daarbij een gezamenlijke spaarrekening te openen.

Je kunt je relatie officieel laten vastleggen

Dit bied je meer zekerheid en houvast voor in de toekomst. Bovendien is dit het geschikte moment om dat te doen.

Bekijk zorgvuldig alle lasten

Wist je dat samenwonen voor flinke besparingen kan zorgen? Dit komt doordat het samenwonen tot minder dubbele lasten leidt. Wel zo fijn voor de portemonnee.

Erger je niet te snel

Ieder mens heeft zijn of haar merkwaardigheden en momenten. Probeer daarmee rekening te houden en vind voor jezelf een goede manier om daarmee om te gaan. Respect en vertrouwen hebben in elkaar, vormt daarbij een belangrijke basis.