Grote ramen met uitzicht over stad

Gehard en gelaagd glas vallen beide binnen de algemene term van veiligheidsglas. Toch zijn er verschillen in de toepassing. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen deze twee glas soorten? Lees dan verder en kom erachter!

Wat is gehard glas?

Gehard glas wordt gemaakt door enkelglas in een hardingsoven te verhitten. Het glas wordt hierdoor thermisch op spanning gebracht waardoor het glas tot vijf keer sterker wordt. Door deze sterkte kan het meer schokken opvangen. Gaat het glas alsnog stuk? Dan zal het in allemaal stukjes uiteenvallen. Deze stukjes zijn niet scherp en daardoor veilig. Bij enkelglas zal de glasplaat uiteenvallen in verschillende scherpe stukken. Hierdoor is gehard glas een stuk veiliger dan enkel glas.

Wanneer wordt gehard glas gebruikt?

Er wordt vaak voor gehard glas gekozen wanneer de plaat kracht moet weerstaan of veel gewicht moet dragen. Ook in combinatie met warmte is gehard glas een goede optie, omdat er geen thermische breuk kan ontstaan. Gehard glas wordt vaak gebruikt bij een glazen tafelblad, een douchewand en een kachel vloerplaat

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd glas is net zoals gehard glas veiligheidsglas. Gelaagd glas bevat een folielaag die aan het glas vast zit. Hierdoor kan het glas niet naar beneden vallen als het glas breekt. Bij gelaagd glas geldt de regel: hoe meer folielagen en hoe dikker het glas, hoe lastiger te doorbreken. Hierdoor werkt gelaagd glas ook inbraak vertragend. Wanneer een inbreker het glas wil doorbreken, moet diegene veel moeite doen om er doorheen te komen. De folie die op het glas is aangebracht is geheel doorzichtig en niet zichtbaar met het blote oog. Het nadeel van gelaagd glas is dat er vocht tussen kan komen. Hierdoor zal de folie loslaten en het glas alsnog naar beneden vallen.

Wanneer wordt gelaagd glas gebruikt?

Als een raam niet in scherven uit elkaar mag vallen bij het breken ervan is gelaagd glas een goede optie. Ook als het glas niet in stukken naar beneden mag vallen als het breekt is het een goede keuze. Dit glas wordt vaak gebruikt bij een glazen dak, de vooruit van een auto of beloopbaar glas.  

Laat je adviseren door GlasGigant

Wil je meer weten over gehard glas of gelaagd glas? Neem dan een kijkje op de website van GlasGigant. Op deze website kan je gemakkelijk glas online bestellen. Ze hebben een enorm aanbod aan allerlei soorten glas. Wil je meer informatie? Neem dan contact op!