Fruit

Je kent het wel, voornamelijk in de zomer zie je de fruitvliegen weer de keuken door vliegen. Het is ontzettend vervelend, want soms worden het zulke grote hopen aan vliegen dat je het eten wel weg kunt gooien of dat je gehele keuken er mee vol zit en je een half uur bezig bent om deze te verjagen. De grote vraag blijft ook altijd waar komen ze nou daadwerkelijk vandaan? Uit het niets heb je een hele zwerm om je heen hangen en je hebt geen idee wat nou daadwerkelijk de oorzaak is en waar ze vandaan komen. Gelukkig blijven deze beesten maar zo’n 2 weken leven, maar ook dat is al te lang om met deze beesten te moeten blijven zitten. Ze kunnen zich super snel voortplanten waardoor je steeds meer last krijgt van de beesten. Ze zorgen ervoor dat eten, voornamelijk fruit dus, veel sneller door het rottingsproces heen gaat en dat is natuurlijk onwijs zonde van je heerlijke verse stuk fruit.

Waar komen ze op af?

De fruitvliegen komen van buitenaf en worden aangetrokken door fruit, meestal door fruit dat overrijp is met een sterke geur. Bijvoorbeeld een banaan dat net even wat te lang op de fruitschaal ligt en al een bruine kleur heeft gekregen is een van de meest aantrekkelijke stukken fruit voor een fruitvlieg. Door middel van het plaatsen van hun eieren op de schil van het stuk fruit, planten ze zich snel voort en hebben de nakomelingen gelijk een maaltijd waar ze aan kunnen gaan zitten eten. Niet alleen op het fruit dat nog op de fruitschaal ligt komen de beestjes af, maar ook (en vooral) op het fruit dat je hebt weggegooid, of afvalresten hiervan die in de prullenbak te vinden zijn.

Hoe te bestrijden?

Maar hoe kan je deze fruitvliegen nou het beste voorkomen? Daar zijn een aantal tips voor die zeker de moeite waard zijn om op te volgen om deze beestjes te kunnen bestrijden en op een rustige manier van je stuk fruit te kunnen genieten. Het eerste wat je moet doen wanneer je overrijp fruit hebt, is deze bij het groene afval gooien, buiten! Daarnaast moet je zorgen dat alle vuilnisbakken die je in huis hebt en buitenshuis goed reinigt en afsluit. Maak deze bijvoorbeeld ook eens per week of per twee weken schoon met een flinke bak baking soda. Ook je afwas niet laten staan kan zeker helpen tegen deze fruitvliegen.