Creëer een chique en elegant interieur met shabby chique

Letterlijk betekent shabby chique ‘armoedig chique’, maar armoedig hoeft jouw interieur bij het kiezen van deze interieurstijl allerminst te zijn. Deze woontrend vindt zijn oorsprong in Engeland met typisch Franse facetten uit de 18e eeuw, waarin gebruikte materialen en tweedehands spullen de boventoon voeren. Tegenwoordig is deze interieurstijl nog steeds ongekend populair. In de loop der tijd is de stijl wel iets veranderd en blijft het zich aanpassen aan de huidige trends. Met dit design creëer je gewoonweg een romantische en nostalgische sfeer, die je zo kunt tegenkomen in de typische Franse chateaus.

Wat houdt de shabby chique stijl in?

Heb jij niet veel tijd of zin om veel geld uit te geven aan dure spullen of meubelstukken van designers? Als je bovendien gebruikte spullen graag een tweede leven wil geven, dan is het kiezen voor deze stijl een logisch gevolg. Bij de shabby chique interieurstijl vormen gebruikte meubels en accessoires het belangrijkste fundament. Gebruikte spullen kunnen nog in prima staat verkeren en zijn zonde om zomaar weg te gooien of af te danken. Bij shabby chique gaat het bij gebruikte spullen om een krasje of slijtageplekken. Hierbij valt te denken aan een oude doch chique spiegel met lichte gebruikerssporen of oude banken in een mooie stof. Deze verweerde look geeft echter juist karakter aan jouw interieur. Er bestaan zelfs speciale shabby chique stores die jou helpen de perfecte combinatie van spullen te verzamelen, alles met elkaar af te stemmen en neer te zetten in jouw huis.

Bloemen als extra touch

Het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit pasteltinten, ecru en wit. Door deze lichte kleuren voelt je woonkamer al snel licht en luchtig aan. Mocht je een kleine ruimte willen voorzien van deze shabby chique stijl, dan ontleent de stijl zich daar uitstekend aan. Kleinere ruimtes lijken namelijk groter middels het toevoegen van lichte elementen en gebruik te maken van pasteltinten. Ook riet en houten meubels zijn kenmerken van deze oude stijl met een levendige twist. Als je van bloemetjes houdt, dan kun je ervoor kiezen deze ook terug te laten komen in je interieur. Bloemetjesmotieven zijn namelijk een typisch kenmerk van deze stijl. Vooral rozen zijn favoriet en komen vaak terug. Bloemen geven bovendien een extra romantische touch aan je kamer. De stijl heeft een aantal sub stijlen, waarbij andere interieurstijlen worden gecombineerd. Een meer landelijke shabby chique behoort ook tot de opties: denk hierbij aan streepjes- en ruitjespatronen. Kortom, bij deze stijl is van alles mogelijk en kun je je tot in de puntjes laten meevoeren met deze al eeuwenoude interieurstijl.