Vijver vissen

Een mooie vijver met prachtige waterplanten en weelderige begroeiing op de oevers. Vergeten we niet iets? Precies, vissen! Maar welke dan? Het houden van vissen vergt wel onderhoud en aandacht. Het is dus belangrijk dat je weet waar je aan begint en welke soort vissen geschikt zijn om in een vijver te houden. We vertellen je graag hoe je met de juiste vijverbenodigdheden de ideale habitat in je vijver creëert voor vissen en waar je rekening mee moet houden om ze ook gezond te houden.

Schoon, schoner, schoonst

Als er vissen in je vijverbak leven moet je het water en de vijver zelf echt schoonmaken. Logisch want vissen zijn levende wezens die eten en dus ook poepen in het water. Vissen zijn ook gek op waterplanten. Ze knabbelen eraan en trekken stukje los die ook in het water terecht komen. Dus als je dit niet regelmatig doet kunnen poep en voedselresten het klimaat in de vijver ernstig verstoren. Het gevolg kan zijn dat vissen zoek worden en zelfs doodgaan. Om ervoor te zorgen dat waterplanten en vissen gezond en levendig blijven is schoon maken alleen niet genoeg. Door filters en pompen te installeren zorg je dat het water schoner en rijker aan zuurstof blijft. Belangrijke voorwaarden voor een goed klimaat. Nadeel is wel dat je ook filtersystemen en pompen moet onderhouden zodat ze optimaal blijven werken.

1. Goudvis

Misschien wel de bekendste vijvervis. Maar let op, er zijn veel verschillende soorten en niet iedere goudvis is geschikt voor jouw vijver. Goudvissen staan er bekend om dat ze zich snel voortplanten. Dus daar moet je wel een beetje op letten om over populatie te voorkomen. Deze populaire vissen vinden het fijn om samen met soortgenoten te zijn. Koop dus altijd tenminste twee goudvissen. Verder kan een goudvis uitstekend overleven in de winter. Zorg wel dat de vijver diep genoeg is zodat ze dieper kunnen waar het water warmer is.

2. Koi karper

Overgewaaid, of beter gezegd overgezwommen uit Japan is de Koi karper. Tegenwoordig zeer populair bij een grote groep liefhebbers. Ze worden vooral gehouden om hun bijzondere uiterlijk en prachtige kleuren en patronen. Een Koi kan wel een meter lang worden en 40 jaar oud. Deze Japanse beauty is dus niet geschikt om in een kleine vijver te houden.

3. Zonnebaarsje

Nog een populaire vis is het Zonnebaarsje. Vooral de mooie kleuren van het beestje maken dat veel vijvereigenaars deze vis in hun vijver houden. Ook het feit dat de Zonnebaars verzot is op muggenlarven, bloedzuigers en wormen die de vijver ‘vervuilen’ maken hem een graag geziene vis. Zelfs viseitjes zijn niet veilig voor hem. Op die manier hou ‘ie de populatie in de vijver onder controle.

4. Winde

De Winde is een echte Nederlandse vis. Hij zwemt ook in onze rivieren, sloten en kanalen. Er zijn drie soorten. De Goudwinde, Zilverwinde en Blauwwinde. Als je gaat voor de Winde is het goed om te weten dat ze altijd in scholen leven. Zet dus minimaal vijf in je vijver.