Pergola tuin

Geniet de komende zomer optimaal van je tuin, door hier een pergola in op te bouwen. Een pergola biedt diverse voordelen en heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Zie het als een alternatief voor de klassieke terrasoverkappingen, welke vaak standaard al een dakbekleding hebben. In dit artikel zetten we de verschillende voordelen van een pergola voor je op een rijtje en geven we inspiratie om hier het maximale uit te halen. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over de verschillende soorten planten die je tegen de palen van de pergola op kunt laten groeien? Het maakt dat de pergola opgaat in de uitstraling van de tuin.

Pergola behoudt het licht in de tuin zonder doek

Een van de voordelen die een pergola biedt ten opzichte van een klassieke veranda zonwering, is het feit dat de bovenzijde van de pergola open kan worden gehouden op dagen dat het bewolkt is. Bij een klassieke overkapping is het dak standaard dicht. Dit betekent dat er onnodig veel licht uit de tuin wordt weggehouden. Daarbij kan er tijdens een hevige regenbui vocht op het dak van de overkapping blijven liggen, waardoor deze mogelijk sneller slijt. Iets wat bij een pergola niet gebeurt, wanneer je het doek tijdig verwijdert.

Laat planten omhoog groeien bij de pergola

Naast het feit dat de pergola geen licht uit de tuin hoeft weg te nemen, kun je hier planten tegen omhoog laten groeien. Denk aan een klimop of bijvoorbeeld een druivenrank! Beide planten geven de pergola een natuurlijk dak van bladeren. Hoewel het voordeel van het behoud van licht in dat geval niet opgaat, geeft het de tuin wel een unieke uitstraling. Daarbij kunnen er zelfs in Nederland druiven aan de druivenrank groeien. Het staat prachtig in de zomermaanden!

Plaats een pergola op diverse plekken in de tuin

Tot slot biedt een pergola het voordeel, dat je deze op verschillende plekken in de tuin kunt gebruiken. Waar een reguliere overkapping normaliter aan de wand van een woning bevestigd wordt, geldt dat voor een pergola niet. Deze kan los van andere bouwwerken in de tuin geplaatst worden. Voor de montage van de pergola heb je geen hulp van een professional nodig. Je bouwt deze heel eenvoudig zelf op! Het is wel verstandig om dit samen met iemand anders te doen. Wanneer kies jij voor de voordelen van een pergola in je tuin?