Tuinieren

Woon in je de stad en heb je slechts een balkon of dakterras als buitenruimte tot je beschikking? Maar ben je wel een groot fan van tuinieren? Dan zit er niets anders op dan er het beste van te maken. Hoewel een balkon of dakterras natuurlijk niet met een grote tuin te vergelijken zijn, kun je er ook zeker wel wat moois van maken. Je kunt namelijk ook je balkon aankleden met groene planten, een mooie zithoek en een sprekende ondergrond. Hier vind je inspiratie voor als je in de stad woont.

Tips voor de inrichting

Je stapt op je balkon. Aan de rechterkant staat een heerlijke hangbank vol met kussens in zachte pastelkleuren. Voor de bank liggen prachtige sierstenen. De breukstenen hebben een bruinige kleur en passen perfect bij de kleuren van je kussentjes. Naast de bank staat uiteraard een grote plantenbak met een heerlijk geurende struik erin. Aan de balustrade hangt een gezellige lichtketting op zonne-energie, die al brand, gezien het avond is. In de linkerhoek van je balkon heb je ruimte gemaakt voor een moestuintje. De peterselie, bieslook en dille geuren je al tegemoet. Ook de tomaten zien eruit om opgegeten te worden. Dankzij de prachtige spiegel die aan de muur hangt, lijkt je moestuin behoorlijk indrukwekkend voor een balkon.

Tips voor een moestuin op het balkon

Voordat je allemaal plantenbakken in het wilde weg gaat kopen, is het belangrijk om te achterhalen hoeveel gewicht je balkon maximaal kan dragen. Sommige plantenbakken zijn namelijk erg zwaar. Vervolgens ga je op zoek naar mooie verhoogde plantenbakken. De eerste laag van de plantenbak vul je met twijgen, stekken van struiken en takken. De volgende laag bestaat uit grasmaaisel, bladeren en ander versnipperd materiaal uit de tuin. De derde laag bevat grove compost terwijl de vierde en laatste laag rijpe compost en wat hoogwaardige tuinaarde bevat. Dit laatste is belangrijk zodat er genoeg voeding in de aarde zit. De lagen mogen niet ontbreken, omdat ze zorgen voor een goede doorloop van het water. Nu zijn je plantenbakken klaar om beplant te worden.

Houdt bij de aanschaf van bloemen, planten, kruiden, groente en fruit rekening met de ligging van je balkon. Sommige planten hebben namelijk veel zonlicht nodig, terwijl andere liever meer schaduw krijgen. Ook kun je rekening houden met goede en slechte buren, zodat ongedierte op een natuurlijke manier wordt vermeden.

Bodembedekkers

Vaak zie je op de bodem van een balkon of dakterras vooral tegels. Maar je hebt hier een stuk meer opties. Een natuurlijke grasmat is misschien wat te optimistisch en ook niet handig om te maaien, maar kunstgras is ook zeker mogelijk en biedt een natuurlijke uitstraling. Maar ook sierstenen en boomschors zien er leuk uit en kunnen ook prima op een balkon worden gelegd. Kijk hiervoor eens op de site van www.123natuurproducten.nl. Natuurlijk kun je voor de afwisseling ook verschillende materialen met elkaar mixen. Zorg er echter wel voor dat je het niet te wild maakt, zodat het niet te druk oogt. Het balkon is tenslotte maar een klein oppervlak. En juist in de bescheidenheid zit de kracht!