Warmtepomp

Steeds vaker wordt er gekozen voor het opwekken van energie en warm water regulatie door middel van duurzame manieren. De wereld gaat helemaal mee in deze trend en er wordt alsmaar geïnnoveerd om de consumenten en de bedrijven de beste keuzes te kunnen bieden om zich hier ook bij te kunnen aansluiten. Is dat dan wel niet door het gebruik van minder plastic of door middel van het opwekken van zonne-energie door middel van zonnepanelen, het aanleggen van groendaken of door een cv-ketel te vervangen door een duurzame warmtepomp. Sommige wijken in Nederland hebben een verplichte warmtepomp. Dit wordt dan standaard in de woning geplaatst, wat je vaak terug ziet bij nieuwbouwwoningen. Ook steeds meer wijken gaan geheel van het gas af in het kader van een duurzamer bestaan. Een warmtepomp is een alternatief hiervoor en heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Gemeente

Zelf een keuze maken of je een warmtepomp gaat kopen is natuurlijk wel zo fijn, maar waar moet je dan allemaal op letten? Er worden hier een aantal dingen op een rij gezet om zo een beter beeld te geven van wat de voordelen en wat de nadelen hiervan zijn, zodat je vervolgens zelf een eigen beslissing hierover kunt maken die daadwerkelijk goed bij je past en waar je dan ook achter staat. Allereerst is het handig om eens te kijken naar de plannen die de gemeente voor ogen heeft. Heeft de gemeente als doel om over 5 jaar helemaal van het gas af te zijn? Dan is het niet echt heel verstandig om te gaan investeren in een cv-ketel, omdat deze over 5 jaar dan toch weer weg gehaald moet worden. Heeft de gemeente nog geen plannen, dan kan je voor beide opties gaan.

Wel of niet?

Wanneer moet je nou geen warmtepomp aanschaffen? Wanneer je in een flatgebouw of een blokwoning woont bijvoorbeeld. Het is dan niet handig om dit aan te schaffen omdat je er dan alleen maar extra voor moet gaan betalen. Ook wanneer je een woning niet helemaal voldoende geïsoleerd krijgt is dit geen goede optie en ook niet wanneer je op jaarlijkse basis minder dan 1500 m3 aan gas verbruikt is dit financieel niet aantrekkelijk. Als je dus meer dan dit verbruikt op jaarbasis is het wel verstandig om een warmtepomp aan te schaffen en dus ook wanneer er concrete plannen door de gemeente zijn gemaakt met betrekking tot het uitschakelen van de voorzieningen die aangesloten zijn op gas.