Tuin winter

Na de zomer is het nog even nagenieten in de herfst, maar daarna is het toch echt belangrijk om de tuin winterklaar te gaan maken. Het is aan de ene kant natuurlijk jammer dat je afscheid moet gaan nemen van je tuin, maar het is het beste om het goed te doen zodat je er het volgende seizoen weer goed van kunt genieten. Hieronder volgen een aantal tips van dingen die je kunt doen om je tuin zo goed mogelijk winterklaar te maken.

Uitgebloeide bloemen

Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Aan het einde van de zomer zijn veel bloemen vaak uitgebloeid. Het is belangrijk om deze bloemen af te knippen. Meestal is het slimst om de stengel af te knippen, maar het is wel belangrijk om het hout te laten zitten. Als er nog wat bladeren aan de bloem zitten kun je die ook laten zitten. Die bieden in eerste instantie wat bescherming tegen de nachtvorst.

Bomen en planten verplanten

Het is ook een uitgelezen moment om een aantal bomen en planten te verplanten als je dat wil. In deze tijd van het jaar stoppen ze met groeien en hebben ze weinig voeding nodig. Een uitgelezen tijdstip om ze te verhuizen. Vooral coniferen lenen zich erg goed voor om tijdens de herfst verplant te worden.

Snoeien

Met het snoeien van bomen is het belangrijk om echt niet te lang te wachten. Van een aantal bomen n struiken is het belangrijk dat je deze voor januari snoeit. Dit komt omdat in deze maand bij deze bomen en struiken de sapstroom alweer komt.

Bloembollen planten

Wat is er nou leuker dan in de herfst alweer aan de lente denken? De meeste mensen worden hartstikke vrolijk als ze in de lente weer echt wil lentebloemen zien opkomen. Denk aan tulpen hier zitten narcissen en krokussen. Als die weer bloeien krijg je echt heerlijk de lente kriebels. Maar je moet er wel aan denken om deze in de herfst alvast te planten. Het geeft toch best een fijn gevoel om die bolletjes nu in de grond te stoppen met de wetenschap dat je er over een paar maanden ontzettend gelukkig van wordt als de eerste zonnestralen de aarde weer verwarmen.

Je gazon winterklaar maken

Je gras groeit in de lente en in de zomer natuurlijk erg hard. Als het kouder wordt, gaat dat steeds langzamer en hoef je niet meer om de week je gazon te maaien. Toch is het belangrijk dat je dit nog wel blijft doen. Het is wel goed om het gras iets minder kort te maaien. Het is goed om een soort isolatielaag te hebben. Daarom houd je het in de herfst iets langer dan in de zomer.