Tuin onderhouden

Wanneer je een prachtige tuin bij je woning hebt, wil je hier jaar na jaar van kunnen genieten. Het zou bijzonder vervelend zijn, wanneer je de planten en struiken in de tuin jaarlijks moet vervangen. Niet alleen omdat het onnodig duur is, maar ook omdat planten vaak pas na een paar jaar op hun mooist zijn. Goed onderhoud is cruciaal! Denk bij het onderhoud aan de tuin bijvoorbeeld aan het verwijderen van onkruid. Een tuinafval container is ideaal voor het afvoeren van het onkruid. Je kunt ervoor kiezen om het onkruid en ander tuinafval op te sparen, om hier vervolgens compost van te kunnen maken. Iets wat weer van pas komt voor de bemesting van de tuin. Op internet lees je meer over het maken van je eigen compost.

Snoeiwerkzaamheden in de tuin uitvoeren

Naast het verwijderen van onkruid in de verschillende borders van je tuin, zijn ook de snoeiwerkzaamheden erg belangrijk. Zou je struiken en bomen niet of niet op de juiste manier snoeien, dan is de kans groot dat zij het door de jaren heen steeds zwaarder krijgen. Ook kunnen ze lelijke uitschieters krijgen, waardoor de vorm van een struik of boom niet meer past bij de strakke uitstraling van de rest van je tuin. Kies voor een Recycle-bak, wanneer je veel snoeiafval hebt. Zo hoef je dit niet allemaal zelf af te voeren naar de vuilstort.

Tip: op internet vind je veel informatie over het seizoen waarin en de wijze waarop verschillende struiken en bomen in je tuin gesnoeid moeten worden.

Onderhoud aan het gazon uitvoeren

Een derde vorm van onderhoud, is het onderhouden van het gazon. Dit gaat soms verder dan het maaien van het gras. Kies er bijvoorbeeld ook voor, om het gazon eens in de zoveel jaar te verticuteren. Bij sommige tuinen zal dit jaarlijks noodzakelijk zijn. Het geldt bijvoorbeeld voor tuinen waarin het erg vochtig is en waar de zon weinig kans heeft om op het gras te stralen. Het gazon zal in zo’n situatie al snel gevuld worden met grote stukken mos. Niet alleen schadelijk voor het gazon, maar vaak ook minder mooi! Verticuteren maakt dat het gazon gezond blijft en verkleint de kans op de groei van mos.

Aanplanten van nieuwe planten en struiken

Tot slot kan het noodzakelijk zijn om oudere planten, struiken en bomen eens in de zoveel tijd te vernieuwen. Verwijder de oude planten die het steeds minder goed lijken te doen en vervang ze voor een jongere plant. Zo blijft de tuin jaar na jaar mooi!