Duurzaam wonen

Ben je op zoek naar de woontrends van dit veelbewogen jaar? Dit gekke jaar zit er alweer bijna op, daarom wordt er teruggeblikt op de meest opvallende en eigentijdse woontrends van 2020. Deze worden ook weer meegenomen in het komende jaar.

Duurzaamheid op nummer één

Duurzaamheid is een onderwerp waar we vandaag de dag niet meer omheen kunnen en mogen. Als we de aarde willen doorgeven aan volgende generaties, betekent dit iets voor de manier waarop we nu leven en onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden. Het grootste deel draait om bewustwording van de keuzes die gemaakt worden. Deze ‘nieuwe’ levensstijl heeft ook gevolgen op woongebied. Het komt niet alleen tot uiting in de woningsector, ook in de tuinsector. De populairste woontrend van 2020 is dan ook met recht duurzaam wonen. En dat geldt niet alleen voor dit jaar, maar het mooie is dat de lijn wordt doorgetrokken naar volgend en de toekomst. Want als we de aarde willen behouden, is het van zeer groot belang dat we op alle gebieden verantwoorde keuzes maken die de aarde, het milieu en natuur zo min mogelijk belasten. Dit kun je doen door afval te scheiden, gloeilampen door LED-lampen te vervangen, meer planten in huis te kopen en tweedehands meubels te verkopen of te kopen, in plaats van nieuwe. En wat dacht je van zonnepanelen op je dak en het aanschaffen van een elektrische auto (bijvoorbeeld een prachtige Tesla) of je woning beter isoleren? Sommige keuzes zijn klein, andere zijn wat grotere ingrepen, maar allemaal dragen ze bij aan een schonere wereld. Er wordt niet voor niets gezegd: Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf!

Handgemaakte producten groeien in populariteit

Een andere trend op het gebied van wonen zijn handgemaakte producten. In het teken van verduurzaming kopen steeds minder mensen grote hoeveelheden nieuwe spullen in. Dit is een tegenbeweging van massaproductie in de interieurwereld. Ambachtelijke en handgemaakte producten worden hierdoor steeds populairder.

Buiten leven als nieuwe trend van dit jaar

Verder is het buiten leven een echte trend van dit jaar te noemen. Je haalt de gezelligheid van binnen naar buiten, bijvoorbeeld met de aanschaf van een overkapping.

Ten slotte is een zichtbare trend, die ongeveer in 2019 begon, ronde vormen. Hierbij kun je denken aan een ronde salontafel, of meerdere kleine salontafeltjes ineen. Dit zie je steeds vaker voorbij komen en geeft een speels effect aan je woonkamer. Je kunt ook denken aan een ronde poef. Er zit vast iets tussen waarmee jij je huis kunt opfrissen en meegaat in de hedendaagse trends!