Fotolijst boven bank

Heb je net een nieuw schilderij aangeschaft? Of wil je graag een coole poster aan de wand hangen? Om ervoor te zorgen dat de kunst goed tot zijn recht komt, is het belangrijk om de juiste lijst te kiezen. Een schilderij inlijsten: het klinkt makkelijk, maar dit is het niet altijd. Er zijn namelijk een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de afbeelding, lijst en passe-partout goed op elkaar afgestemd zijn. Gebruik onze tips en tricks voor het professioneel inlijsten van fotografie, kunst, posters en schilderijen.  

Passe-partout of niet?

Als je het aan ons vraagt, kan een passe-partout niet ontbreken in een fotolijst. Maar wat is een passe-partout eigenlijk? Dit is een kartonnen rand die je tussen het schilderij en de lijst plaatst. Deze rand zorgt niet alleen voor een prachtig optisch effect, maar biedt ook extra veiligheid. Door een passe-partout te gebruiken komt de afbeelding namelijk niet in direct contact met het glas. Hierdoor zal het schilderij er altijd mooi uit blijven zien. 

Voordat je het schilderij daadwerkelijk gaat inlijsten, adviseren we om een bijpassende omranding aan te schaffen. Heeft jouw kunstwerk een afwijkend formaat? Kies dan voor een passe-partout op maat. Kies zelf welke vorm, formaat en kleur de rand krijgt. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat deze goed bij de afbeelding én de lijst past.

Een lijst kiezen voor het schilderij

Maar niet alleen de passe-partout speelt een grote rol bij het professioneel inlijsten van een schilderij, uiteraard is de keuze van de lijst ook erg belangrijk. Gelukkig zijn er een hoop mooie fotolijsten verkrijgbaar. Zorg ervoor dat de lijst goed aansluit bij de stijl van het schilderij, maar de stijl van het interieur, of de ruimte waar de foto komt te hangen, is ook niet geheel onbelangrijk. Ben je op zoek naar een moderne lijst? Lijsten van hout, metaal of roestvrij staal staan prachtig in een modern en strak interieur. Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar kijk altijd goed of de afbeelding, lijst en passe-partout in harmonie zijn.

Stappenplan professioneel inlijsten

Nu je een passe-partout en lijst in huis hebt, kan het professioneel inlijsten pas echt beginnen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, delen we hieronder een handig stappenplan die je zou kunnen volgen.

  1. Kies een lijst in het juiste formaat en stijl. Houd rekening met de afbeelding en de stijl van het interieur.
  2. Kies de juiste passe-partout. En dan hebben we het over het juiste formaat, de vorm en de kleur. Houd altijd rekening met de afbeelding, de lijst en de wand waar het schilderij komt te hangen.
  3. Haal de achterwand uit de lijst en plaats de passe-partout in de lijst.
  4. Plaats vervolgens de afbeelding op de passe-partout. Je zou ervoor kunnen kiezen om de afbeelding met oplosbare lijm vast te maken aan de passe-partout.
  5. Voordat je de achterwand weer bevestigd, kijk je of alles recht zit, of het glas schoon is en of alle tussenruimte vrij is van stof.
  6. Bevestig vervolgens de achterkant.

Kun je dit klusje ook laten doen?

Klinkt het allemaal te moeilijk? Of heb je geen zin/tijd om het schilderij zelf in te lijsten? Dan kun je dit klusje ook laten doen door een echte vakman of -vrouw. Je kunt bijvoorbeeld naar de Hornbach gaan. Hier hebben ze een speciale lijsten service. Maar ook andere bouwmarkten of hobbywinkels helpen je graag verder.